Wij zijn de walvis.
Over kwetsbaarheid van mens en natuur
“Ergens ligt een aangespoelde walvis. Een donkere, zwarte, glanzende monoliet. Eenzaam en kwetsbaar zoals aangespoelde walvissen zijn. Het walvissenleed gaat over eenieders tong en is de ‘post’ van de dag. Mensen zien zich niet alleen weerspiegeld in zijn glanzende huid maar ook in zijn littekens. Wij verzamelen ons rond het kadaver en starten een rituele wassing. Dan volgen de verhalen. Wij delen wat ons beroert, wat ons bezighoudt, wat ons remt, wat ons verbindt. Wij zijn de walvis.”
De aangespoelde reus als metafoor voor het menselijk lijden. De monarch der zeeën, de gigant zonder natuurlijke vijanden blijkt uiteindelijk een kwetsbare, verdwaalde ziel.
Met haar project “Wij zijn de walvis” wil het IOBZ de kwetsbaarheid van de mens onder de aandacht brengen. Het concept is vrij eenvoudig. Ergens in een kwetsbare wijk, op een unieke locatie in Vlaamse steden en gemeenten ligt een aangespoelde walvis.
Een donkere, zwarte, glanzende monoliet. Eenzaam en kwetsbaar zoals aangespoelde walvissen zijn. Zijn aanwezigheid is onontkoombaar.
Burgers, organisaties, scholen, bedrijven en besturen worden uitgenodigd om te participeren en samen hun schouders te zetten onder dit inclusief sociaal cultureel project.
Samen met de lokale bevolking, zorgverleners, kunstenaars en performers wordt de walvis van een zwarte laag verf voorzien. Telkens opnieuw. Het wordt een fysieke maar ook een mentale reis. Samen creëren ze een ‘Gesamtkunstwerk’ waar een volledige gemeenschap zich in kan herkennen. Tijdens het rituele schilderen staan dialoog en creativiteit centraal. Want zovele mensen zijn gestrand, zovele mensen hebben behoefte aan een gesprek, zovele mensen genieten ervan hun verhaal te kunnen doen en hun ervaringen met elkaar te delen.
"Ook ik ben de Walvis. Ik ga voor mentale weerbaarheid en doe een gift."