Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën

Love and regret go hand in hand in this world of changes swifter than the
shifting of the clouds reflected in the mirror of the sea.

- Joseph Conrad -

Het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën is een ontmoetingsplaats tussen kunst, wetenschap en economie: het wil zowel de verrukking en blijdschap als het ernstige en acute lijden der zeeën bestuderen en delen via de creatie van audiovisuele, literaire, beeldende, podium- en radioproducties.

IOBZ Podcast

Het IOBZ werkt aan een eerste film: ‘De 11e Provincie’.

Wim Opbrouck en Frederik Carbon stellen een team samen van wetenschappers, mariene biologen, kunstenaars en ander vreemd gevogelte voor de eerste film van het IOBZ in co-productie met Gare du Nord. Zij zullen elk binnen hun vakgebied onderzoek doen naar alle aspecten van de Noordzee.

De documentaire zal een unieke inkijk bieden in een maritieme wereld die elk voorstellingsvermogen te boven gaat. Een wereld die begint daar waar ons land eindigt. Met deze expeditie willen Wim Opbrouck en Frederik Carbon hét ultieme portret van de Noordzee maken in al haar facetten.

De 11e Provincie is een transmediaal project.

IOBZ Podcast

In de vierdelige podcast ‘Expeditie Noordzee’ nemen Wim Opbrouck en De Tijd-journalist Stephanie De Smedt u mee vanop de Marinebasis van Zeebrugge op tocht door onze elfde provincie, de Noordzee.

Hun gasten ontsluieren hoe boeiend onderzoek en ondernemen op zee kan zijn. Zo ontdekt u hoe zeerobots onze grenzen verdedigen, hoe extreem off shore trainingskampen zijn en wat een losgeslagen knollenplukker doet op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Een blik achter de schermen van economie, technologie, onderzoek en werk op zee in een spannende én ontspannende podcast.

Opname en Montage: Van Leeuwen & De Bock · Eindredactie: Andries Fluit · Productie: Tania Berkovitch

Expeditie Noordzee: DEME-topman Luc Vandenbulcke

Wim Opbrouck en Tijd-journalist Stephanie De Smedt hebben het met DEME-topman Luc Vandenbulcke over een verloren knollenplukker op 4500 meter diepte, het volbouwen van de zee en de herkenbare rivaliteit van Anderlecht en Club Brugge.

Luister nu: 

Expeditie Noordzee met Koen Geirnaert (dotOcean): 'Een robot wordt niet zeeziek'

Geautomatiseerde surfplanken, zwermen drones en Big Brother op zee. Daar hebben acteur Wim Opbrouck en Tijd-journalist Stephanie De Smedt het over met ondernemer Koen Geirnaert van dotOcean in de tweede aflevering van ‘Expeditie Noordzee’.

Luister nu: 

Expeditie Noordzee met onderzoeker Karen Rappé (VLIZ): 'We weten meer over de maan dan over de diepzee'

Met onderzoeker Karen Rappé praten Wim en Stephanie over onze kleine zeenatie die wereldtop is, een kreeftje op het diepste punt in de oceaan met plastic in zijn darmen en slapen in een container op zee.

Luister nu: 

Expeditie noordzee met Geert Moerkerke (Elia)

Een overvaren kabel van 600 miljoen euro, een appartement in het midden van de zee en de dreiging van onderzeeboten aan windmolenparken. Daar hebben acteur Wim Opbrouck en Tijd-journalist Stephanie De Smedt het met Geert Moerkerke van Elia over in de vierde aflevering van ‘Expeditie Noordzee’.

Luister nu: 

• FILM • MUZIEK • BOEK • LIVE ON TOUR • EDUCATIEF • ONDERZOEKSPROJECTEN • PARTICIPATIEPROJECTEN •

Het instituut wil ook een platform zijn waar ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en overheid  - op het ritme van eb en vloed - samen toekomstgerichte opportuniteiten verkennen, kennis en ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren en motiveren om deze 11de provincie te laten bloeien en wereldwijd zichtbaar te maken.

Partners van ‘De 11de Provincie’

.

Expeditieteam

Wim Opbrouck

Tania Berkovitch

Saskia Westerduin

IOBZ Logo wit

IOBZ is a trade name of GARE DU NORD BV

Havenhuis
Slijkensesteenweg 2
B-8400 Oostende
instituut@iobz.be