De Podcast

Expeditie Noordzee

In de vierdelige podcast ‘Expeditie Noordzee’ nemen Wim Opbrouck en De Tijd-journalist Stephanie De Smedt u mee vanop de Marinebasis van Zeebrugge op tocht door onze elfde provincie, de Noordzee.

Hun gasten ontsluieren hoe boeiend onderzoek en ondernemen op zee kan zijn. Zo ontdekt u hoe zeerobots onze grenzen verdedigen, hoe extreem off shore trainingskampen zijn en wat een losgeslagen knollenplukker doet op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Een blik achter de schermen van economie, technologie, onderzoek en werk op zee in een spannende én ontspannende podcast.

Opname en Montage: Van Leeuwen & De Bock · Eindredactie: Andries Fluit · Productie: Tania Berkovitch

Expeditie Noordzee: DEME-topman Luc Vandenbulcke

Wim Opbrouck en Tijd-journalist Stephanie De Smedt hebben het met DEME-topman Luc Vandenbulcke over een verloren knollenplukker op 4500 meter diepte, het volbouwen van de zee en de herkenbare rivaliteit van Anderlecht en Club Brugge.

Luister nu: 

Expeditie Noordzee met Koen Geirnaert (dotOcean): 'Een robot wordt niet zeeziek'

Geautomatiseerde surfplanken, zwermen drones en Big Brother op zee. Daar hebben acteur Wim Opbrouck en Tijd-journalist Stephanie De Smedt het over met ondernemer Koen Geirnaert van dotOcean in de tweede aflevering van ‘Expeditie Noordzee’.

Luister nu: 

Expeditie Noordzee met onderzoeker Karen Rappé (VLIZ): 'We weten meer over de maan dan over de diepzee'

Met onderzoeker Karen Rappé praten Wim en Stephanie over onze kleine zeenatie die wereldtop is, een kreeftje op het diepste punt in de oceaan met plastic in zijn darmen en slapen in een container op zee.

Luister nu: 

Expeditie noordzee met Geert Moerkerke (Elia)

Een overvaren kabel van 600 miljoen euro, een appartement in het midden van de zee en de dreiging van onderzeeboten aan windmolenparken. Daar hebben acteur Wim Opbrouck en Tijd-journalist Stephanie De Smedt het met Geert Moerkerke van Elia over in de vierde aflevering van ‘Expeditie Noordzee’.

Luister nu: